T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / BAYINDIR - Bayındır Şehit Oktay Ardıç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

#Daha Fazla Lezzet, Daha Az Tuz

DÜNYA TUZA DİKKAT HAFTASI
#Daha Fazla Lezzet, Daha Az Tuz
8-14 Mart 2021
Küresel COVID-19 Pandemisi nasıl yediğimiz de dahil olmak üzere birçok yönden hayatımızı
değiştirdi. Tüm dünyada virüsün yayılmasını yavaşlatmaya yardımcı olmak için getirilen
kısıtlamalar sosyalleşmek ve dışarda zaman geçirmek için harcadığımız süreyi azaltıyor. Evde
geçirdiğimiz zamandaki artış ile birlikte daha fazla yemek pişirmek ve en sevdiğimiz tarifleri
yapmak ve hatta mutfakta yeni tarifler ve tatlarla yaratıcı olmak fırsatı geldi.
Ev yapımı yemeklere lezzet katmanın tek yolu büyük bir tutam tuz gibi görünebilir, ancak
yiyeceklerinizin daha fazla lezzetli olmasını sağlamanın pek çok başka yolu var.
Bu seneki Tuza Dikkat Haftasında daha az tuz kullanmanıza yardımcı olacak basit ipuçları
sunacağız, örneğin:
*Yemeklerde tuz yerine; limon, maydanoz, dereotu , soğan, sarımsak, sirke ve çeşitli baharatlar
gibi diğer lezzet arttırıcıları kullanmak
* Salamura ürünlerin tuz içeriğinin azaltılması için suda yıkama ve bekletme gibi işlemler
uygulamak
* Yüksek miktarda tuz içeren besinleri daha az tüketmek
* Yemekleri hazırlarken, pişirirken ve tüketirken daha az tuz kullanmak
Ayrıca bütün tuzlar aynıdır ve aynı içeriğe sahiptir (deniz tuzu, kaya tuzu ve pembe tuz).
Tuz, besinlerin doğal bileşiminde bulunduğu gibi, deniz tuzu (deniz suyunun buharlaştırılması
ile elde edilir) ve kaya tuzu (halite, göl yataklarından veya toprak altından elde edilir, kurutulur)
olarak da elde edilir. Genel olarak tuz sodyum ve klorürden oluşur. Sodyum klorür içeriği tüm
tuzlarda (kaya, deniz, sofra tuzu) yaklaşık olarak aynıdır.
Bu yılki Tuza Dikkat Haftasında; kültürümüzü ve toplumumuzu şekillendiren yemekleri, ev
yemeklerini hazırlarken daha az tuz kullanmamız gerektiğini vurguluyor ve "Daha Fazla
Lezzet, Daha Az Tuz" diyoruz.
Bilindiği gibi Dünya Sağlık Örgütü günlük kişi başı tuz tüketimini 5 gramın altında
önermektedir ve bu miktar bir tepeleme bir çay kaşığına (silme bir tatlı kaşığına) denk
gelmektedir. Günlük olarak tüketilmesi önerilen bu miktar; gün içinde tüm besinlerimizle
aldığımız tuzu (sodyumu) da kapsamaktadır

11-03-202111-03-202111-03-2021

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 11.03.2021 - Güncelleme: 11.03.2021 14:15 - Görüntülenme: 316
Kaynak: saglik.gov.tr
  Beğen | 0  kişi beğendi

Etiketler :
saglik.gov.tr,